Brabant, de vroegere ‘wietschuur van Europa’
Waar goederen verkocht worden moeten er ook leveranciers zijn, dat is met cannabis of wiet niet anders. En, vermits cannabis een verboden plant is, is het telen ervan niet evident. Dit geschenk van de natuur is nog steeds opgenomen in de Opiumwet omwille van de verboden stof THC. Daarom is clandestien kweken van wiet de enige oplossing en jarenlang was de provincie Brabant de vroegere ‘wietschuur van Europa’. Vooral in het Noorden van de provincie werden dagelijks wietplantages opgespoord door ijverige rechercheurs en opgerold door de al even ijverige andere politiediensten. Tegenwoordig laten de cijfers zien dat er veel minder wietplantages opgerold worden in Noord Brabant en dit heeft alles te maken met het feit dat de wietlustige Brabanders hun werkterrein verplaatst hebben naar andere regionen.

Kliklijnen draaien op volle toeren

De politie en recherche doen dit werk uiteraard niet in hun eentje, ze krijgen vaak hulp van bange medeburgers die met veel toewijding (vooral omdat het anoniem kan) de kliklijnen bellen. En, uiteraard zijn de politiediensten hen daar ontzettend dankbaar voor. Dit heeft ook geleid tot de uitstroom van wietkwekers want, bij de minste wietgeur hingen de buren al aan de telefoon en stonden, in no time, de ordehandhavers voor de deur met alle nodige materiaal om meteen aan de opruim te beginnen. Dat de regering deze praktijken zelf in de hand werkt door het krakkemikkige achterdeurbeleid (net als het gedoogbeleid dat geen gedoogbeleid is), daar staat de buurt niet bij stil.

De cijfers

Terwijl in West Brabant nog 500 wietplantages werden ontmanteld, vingen de politiediensten het jaar nadien nog maar ‘slechts’ 340 hokken. De daling werd al ingezet in 2016 en gaat per jaar een aantal punten achteruit. In 2018 stierven niet minder dan 21.000 plantjes door toedoen van de overheid en haar hardnekkige weerstand om de heilige plant uit de Opiumwet te halen. Deze wet stelt dat THC gelijk is aan andere hard drugs en ook al is het tegendeel al zo vaak bewezen, toch houdt men het been stijf. Maar, zoals gezegd, er wordt niet minder wiet gekweekt, alleen zijn de telers naar andere regio’s uitgeweken waarbij Limburg het hoogst scoort. Een groot aantal wietkwekers zijn weggetrokken uit Brabant om hun activiteiten verder te zetten in landen als Spanje en Polen. Spanje geniet bij de meesten de voorkeur omdat het klimaat daar veel beter is om op een goedkopere manier hun plantjes te laten groeien. Net over de grens, waar mensen dezelfde taal spreken is ook een geliefde plaats voor de wietemigranten. België kende, nadat heel wat telers uit de Brabantse Wietschuur vertrokken, een veel hogere oprol van plantages tegenover de jaren voordien. Dit is uiteraard het logische gevolg van de repressie die de overheid, in samenwerking met de politiediensten, reeds jaren gevoerd heeft.

Opkomst van de LED verlichting

Eén van de redenen waarom wiet duur is, is dat de kosten om de planten te laten groeien hoog zijn. Elektrische lampen van 6 à 900 watt verbruiken heel wat stroom. Slimme meters verraden mensen die een wietplantage hebben maar, voor elk probleem bestaat een oplossing. Heel wat telers zijn inmiddels overgeschakeld naar LED lampen die ten eerste, veel minder stroom verbruiken en ten tweede, minder hitte produceren. Hierdoor zijn de plantages veel moeilijker op te sporen. De plantages die er nu nog zijn zullen dus minder snel gevonden worden want, wietplantages zullen er steeds blijven in Brabant, zoveel is zeker. Alleen heeft de gedwongen uitstroom ervoor gezorgd dat het zijn etiket van ‘wietschuur van Europa’ kwijt is. Altans, voorlopig toch want men weet maar nooit of de Brabanders niet opnieuw deze eretitel willen gaan veroveren.